wszystkich smakoszy pączków , faworków i oponek ( nie mylić proszę z tymi na brzuchu)
Dzisiaj Tłusty Czwartek, a więc nie patrzymy na kalorie i wcinamy te pyszne słodkości.
Powiem wam w sekrecie, że pewnie z 4-5 pączków sama wstrząsnę z apetytem.
Niestety nie jestem w stanie sama stanąć przy kuchence i posmażyć, ale przedstawię przepis naszej gościnnej mistrzyni kuchni Uli , która pokazuje jak usmażyć faworki i pyszne racuszki.
Składniki :
- 50 -70 dag mąki TORTOWEJ
- 4 żółtka
- niecała butelka piwa jasnego - około 250 ml
- 1 łyżka śmietany 30 %
- łyżka masła- miękkiego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli
- Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy
- Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi)
- Konsystencja ciasta ma być podobna do tego na kluski
- Gdy już takie osiągniemy wybijamy ciasto wałkiem, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkrawamy małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki
- Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy
- W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę)
- Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy na papierze
- Posypujemy pudrem.
SMACZNEGO!
Jeśli nie poradzimy sobie ze zrobieniem pączków, to jest to łatwiejsza wersja tego przysmaku - racuchy.
W Tłusty Czwartek może warto spróbować sił i je zrobić :)
powodzenia!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- łyżka masła
- odrobina soli,
- 2 dag drożdży
- 200 - 250 ml mleka
- ewentualnie garść rodzynek lub żurawiny
- 2 -3 kostki smalcu do smażenia
Przygotowanie:
- Zagrzać pół szklanki mleka i zalać letnim ( nie GORĄCYM) mlekiem rozkruszone w garnuszku drożdże, dodać łyżeczkę cukru - postawić w ciepłym miejscu, by rosły ( ja postawiłam na kaloryferze)
- Żółtka wybić do metalowej miseczki, dodać 2-3 łyżki cukru i postawić na garnku w którym gotuje się woda ( chodzi o stworzenie łaźni wodnej)
- Bić żółtka do zupełnego rozpuszczenia cukru ( spienią się i o to chodzi)
- Zdjąć je z garnka na ściereczkę i dodawać stopniowo przesianą mąkę i pozostałe mleko, mieszać drewnianą łyżką, teraz można dodać rodzynki lub żurawinę
- Wlać drożdże które powinny podwoić swoją objętość, mieszać- masa ma być lekko lejąca
- Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
- W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe pączki i smażyć
- Smażyć z obydwu stron na rumiano (przekręcać je), nie mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem
- Osączać po wyjęciu na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem.
Z tej ilości produktów wyszło mi 18 średniej wielkości racuszków.
Na kolejne zdjęcia z przepisu zapraszam na blog proste potrawy
Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego.
Dobrosława
ale smaczne :)
OdpowiedzUsuń